Képcserélő

Megtartotta 2018-2019-es évadnyitóját a Karinthy Színház..! Ebből az alkalomból kérdeztük a színház igazgató-rendezőjét, Karinthy Mártont az új évad bemutatóiról és különlegességeiről. A direktor úrral készült felvételt tovább kattintva itt lehet megtekinteni:

 

A Karinthy Színház még jóval a rendszerváltás előtt alakult, vállalkozásként. Úttörő tevékenysége, Buda egyetlen folyamatosan játszó, önálló kőszínházaként, a színházi struktúraváltás egyik példája is, mely ma már sajátos szellemiséget hordozó színházi műhellyé válva mind a szakma és a kritika, mind a közönség támogatását élvezi.  A megalakulást a XI. kerületi Tanács bátorsága tette lehetővé. A Hököm Színpad néven létrejövő új színházi forma, a régóta vágyott és addig vajúdó színházi struktúraváltás első hírnöke lett. 

A magánszínházak a háború előtt természetes képződményei voltak a színházi életnek. A háború utáni államosítással eltűntek a történelem süllyesztőjében. Csaknem 40 évet kellett várni arra, hogy újra megjelenhessenek és színházi életünket színesítve fontos tényezői legyenek mai kulturális, művészi és, működésük jellegénél fogva, gazdasági életünknek. Közöttük korelnökként létrehozott a Karinthy Színház, ahol az évek során több mint 100 bemutató született, jelentős művészek részvételével, több száz színművészt juttatva folyamatosan művészi feladatokhoz és pénzkereseti munkához, nagymértékben csökkentve ezzel az egyre jelentősebb művészi munkanélküliséget is. A színház műhelyén belül színészi stúdió keretében, művészi oktatás is folyik együttműködésben a Nemes Nagy Ágnes Humán Drámatagozatos Iskola és színészképzéssel.

Az előadásainkban megjelenő fiatalok közül ma már többen a Főiskola végzett, vagy aktív hallgatóivá váltak, vagy sikeresen működnek a színi pályán. Úgy gondolom: A Karinthy Színház léte, működése, sikere és színvonala ma már vitathatatlan tény.

Alapítója és mindvégig vezetője, Karinthy Márton 1997. március 15-én a Magyar Köztársasági Érdemérem Tiszti Fokozatát vehette át a Parlamentben.

1998-ban Karinthy Márton színigazgatóként nyert felvételt a Színművészeti Főiskola D.L.A. (Doctor of Liberal Art) nagydoktori fokozatának elnyerését megcélzó jelöltjei közé. Szakdolgozatául főiskolai rendezőosztályának a Karinthy Színház létrejöttében is fontos szerepet játszó történetén keresztül, a rendszerváltás történetét is magában foglaló, hiánypótló áttekintést választotta. Summa cum laude megszerezte a színháztudományok doktora címet. Ebből született második könyve A vihar kapuja, amely az első, az Ördöggörcs kirobbanó sikere után is érdeklődést tudott kelteni. Az Ördöggörcs eddig 50 000 példányban kelt el. Tervezik a filmváltozatát. Most fordítják svéd nyelvre. Karinthy Mártont e könyve révén meghívták Stockholmba, Oslóba, Párizsba, Londonba, Sepsiszentgyörgyre, Szabadkára és rengeteg más helyre a világon és Magyarország csaknem minden nagyobb városába. Mindenütt élénk érdeklődés kísérte a beszélgetéseket. A Karinthy Szalonban 2011. szeptemberében e látogatás ihlette a Karinthyak Skandináviában című kiállítást.

Karinthy Márton A vihar kapuja címen főiskolai osztályáról írott könyvének színpadi változatát több ízben mutatták be fesztiválokon. 2012 könyvnapjára pedig Okosan kell szeretni magyarságunkat címen jelent meg nagy sikerű beszélgető könyve.

A korábban megjelent Ördöggörcs című kötet 2012-ben svéd fordításban is megjelent, Karinthy Mártont színházi munkássága és egyéb érdemei miatt pedig 2013-ban Kossuth-díjjal tüntették ki.

 

Bővebb információért és jegyvásárlásért kérem kattintsanak a Karinthy Színház honlapjára:

http://karinthyszinhaz.hu/

 

forrás: Karinthy Színház,

         - Karinthy Márton igazgató-rendező

videó összeállítás: http://blogpress.hu/

 

Karinthy Marton_honlap.jpg

 

Karinthy Márton Igazgató-rendező

Karinthy Színház

Címlapcikkek1