Képcserélő

2023.február 22.-én hetvenhárom éves korában meghalt Dunai Tamás Jászai Mari-díjas színművész, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. A színészt otthonában, tragikus hirtelenséggel érte a halál.

 

1976-ban szerezte meg a színművész diplomát Szinetár Miklós osztályában. Osztálytársai között tudhatta Bánfalvy Ágnest, Fehér Ildikót, Vándor Évát, Mihályi Győzőt, Sinkovits-Vitay Andrást és Cseke Pétert is. A Színművészeti után rögtön szerződést kapott, és 1976-ban csatlakozott az Ádám Ottó vezetésével működő Madách Színházhoz. A teátrumban a színházirodalom legkülönfélébb darabjaiban léphetett színpadra, játszott prózai és zenés előadásokban, külföldi és magyar, klasszikus és kortárs szerzők műveiben, kis és főszerepekben is megmutathatta tehetségét. A Hegedűs a háztetőn, a Doctor Herz, a Macskák, az Isten pénze tette őt országszerte is igazán népszerű színésszé. 1992-től kezdve szabadúszóként dolgozik, de rendszeres fellépője maradt a Madáchnak, többek között az Anna Karenina és a Mary Poppins című előadásban láthattuk. 

Önálló estjeivel is járta az országot: ezek közül az egyik az Odesszai kocsmadalok, melyben a Budapest Klezmer Band alapítójával, Jávori Ferenc Fegyával együtt állt a közönség elé. Ebben az előadásban a gengszterek, kereskedő, fűszeresek, kocsmárosok mára már nem létező világa elevenedett meg, és anekdotákból, városi legendákból, kocsmadalokból, viccekből bontakozott ki a korabeli zsidó kultúra gazdagsága.

 https://www.blogpress.hu/kultura/koncert-zene/312-odesszai-kocsmadalok-javori-ferenc-fegya-eloadomuvesz-dunai-tamas-szinmuvesz-eloadasaban

A Karinthy Színház emlékezetes vígjátékában Joe Orton szerzőtől - A Szajré című krimi bohózatában Dobó Kata partnere Volt Dunai Tamás színművész.

https://www.blogpress.hu/14-cikkek/kultura/szinhazak/666-a-halalosan-jo-dobo-kata-es-dunai-tamas-egy-krimi-bohozat-bemutatojaban-a-karinthy-szinhazban

Itthon és külföldön is színpadra állt a Budapest Dixieland Band és a Budapest Klezmer Band vendégeként. Klarinéton és szaxofonon játszott, a Színészzenekar tagja volt.

Dunai Tamás díjai: 

 

  • 1985: Jászai Mari-díj
  • 1989: Greguss Zoltán-díj
  • 1997: Magyarország Érdemes Művésze díj
  • 1998: Emerton-díj, az év musicalénekese 
  • 2000: Mensáros-díj 
  • 2015: Magyarország Kiváló Művésze díj 
  • 2016: szülővárosa, Mohács díszpolgára lett
  • 2017: Tolnay Klári-díj
  • 2022: a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

 

forrás: Budapest Klezmer Band

          - Jávori Ferenc Fegya

          - Spinoza Színház

          - Karinthy Színház

videó összeállítás: https://www.blogpress.hu/

 

fotó/blogpress.hu

DSC_0032_02.JPG

DSC_0035_02.JPG

DSC_0055_02.JPG

DSC_0061_02.JPG

Dunai Tamás színművész - Jávori Ferenc Fegya zeneszerző, zongoraművész

DSC_0063_02.JPG

001 Dunai Tamás_01.JPG

Dunai Tamás színművész (1949 - 2023)

 

Címlapcikkek1